Quantcast
Jump to content


  • 4

gigabit ethernet on smart TV


Question

Hello,

Is there any way of installing an usb gigabit network adapter on a webos smart TV?  The builtin wired adapter is only 100mbps (on a 2000$+ TV, shame  on you LG!!!)  while the wifi (N) is very poor, with the router at 1m from TV it only gets half the bandwidth of the wired network. Anyway the wired network  maxes out near 100mbps but I need more bandwidth as I have 4k video content with bitrates grater than 100mbps which I cannot stream without stuttering to TV through XPLAY/PLEX. 

Kind regards,

Link to post
Share on other sites
  • Answers 126
  • Created
  • Last Reply

Top Posters For This Question

Top Posters For This Question

Popular Posts

But he is talking abort streaming local content, it is not unlikely to be much higher bandwidth: look at the blue ray standard:  link hidden, please login to view I LOVE my OLED and WebOS, b

4K only needs 25mbs. Works fine on my C7.

Absolutely agree. The market for people streaming local content at higher bandwidth than 100Mbps is very slim, and if you deducts the pirates I believe it approximates zero. So LG probably d

Posted Images

Recommended Posts

  • 0
10 hours ago, MisterTB said:

After months of frustration and days of googling (is that a word?) I found this post and tried my luck. I am so happy to confirm this adapter also works on the 2018 models (in my case OLED65C8).
I even took the time to create an account to say thanks. So... THANKS!!!

After plugging in the device it takes some time for the tv to install (I think), after a while I (un)plugged the lan cable again, then the lights started flickering. Still the apps (youtube) say no connection, I had to reboot the tv first. As mentioned by others above, the TV shows no connection for LAN and Wifi, but it all works flawlessly 🙂

I downloaded the speedtest app, I get a more then reasonable 250Mbit up/down (I have 1GB up/down fiber connection). So I should be able to play all available 4K videos.

As for LAN content: 
I use the onboard LG Videoplayer, it plays almost everything without transcoding over DLNA.
I am able to play all my 4k HDR files right from my synology with Media Server App installed.
Also with Universal Media Server on my HTPC (with some .conf changes) everything plays perfect, incl. subtitles. 

Right now I am not at home, but later today I will try and play some of these reference files: 

link hidden, please login to view
  

 

Pity that C8 have only usb2.0 connection ... 

Link to post
Share on other sites


  • 0
On 8/16/2019 at 1:42 PM, MisterTB said:

After months of frustration and days of googling (is that a word?) I found this post and tried my luck. I am so happy to confirm this adapter also works on the 2018 models (in my case OLED65C8).
I even took the time to create an account to say thanks. So... THANKS!!!

After plugging in the device it takes some time for the tv to install (I think), after a while I (un)plugged the lan cable again, then the lights started flickering. Still the apps (youtube) say no connection, I had to reboot the tv first. As mentioned by others above, the TV shows no connection for LAN and Wifi, but it all works flawlessly 🙂

I downloaded the speedtest app, I get a more then reasonable 250Mbit up/down (I have 1GB up/down fiber connection). So I should be able to play all available 4K videos.

As for LAN content: 
I use the onboard LG Videoplayer, it plays almost everything without transcoding over DLNA.
I am able to play all my 4k HDR files right from my synology with Media Server App installed.
Also with Universal Media Server on my HTPC (with some .conf changes) everything plays perfect, incl. subtitles. 

Right now I am not at home, but later today I will try and play some of these reference files:   

 

Exactly the same here. Thank you guys for the ideation and support.

For everyone in Germany, this is the one to order to get high bitrate content to work: 

 

Und um den anderen  deutschen Googlern zu helfen: LG TV 100mbit Ethernet LAN zu langsam, 4K UHD Inhalte mit hoher Bitrate abspielen, PLEX XPLAY

Ihr benötigt nur den hier von Amazon: 

link hidden, please login to view
- einfach ans TV in die blaue USB-Buchse! Kurz warten bis der Treiber installiert ist, TV neustarten und es geht.

Link to post
Share on other sites
  • 0
On 9/7/2019 at 10:42 AM, Paulus said:

A proper lossless 4k/Atmos stream is 60 MB/s - 70 Mb/s, which is 460 - 560 mbps.

100mbps doesn't fit the bill, to stream 4k you need a 1gbps Ethernet connection.

I have already spoke to Samsung about this, even their latest and most expensive TV models only have a 100mbps connection yet they deliver 4k TV's, Atmos/DTS:X speaker sets.

They advised me to purchase their Samsung  UBD-M9500 or UBD-M9700 player to fix this problem because they should have a 1gbps, turns out even these players have a 100mbps connection.

Sony and LG are doing the same as Samsung.

Why sell 4k TV's and Atmos/DTS:X speaker sets without offering a product that can actually play the content without inserting a disc, now I have to start researching 3rd party products to be able to make use of these features.

Hi Paulus,

Thanks for the information, learn something new every day.

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
  • 0

Hi,

Thanks for the interest 😀

This is a 4k/Atmos file straight from a Bluray disc:

spacer.png

Using HEVC compression, if it was H.264 the bitrate would be a little lower.

62,3Mb/s video + 4.2Mb/s audio = 66.5Mb/s which is 66.5mbps

That is a 4k/Atmos stream.

 

For some reason my devices cannot stream this without buffering and the entire house has Cat8 1gbps connections, my server has 2x 1gbps connections with LACP so it shouldn't be a problem.

Link to post
Share on other sites
  • 0
On 9/8/2019 at 5:29 PM, Paulus said:

Hi,

Thanks for the interest 😀

This is a 4k/Atmos file straight from a Bluray disc:

Using HEVC compression, if it was H.264 the bitrate would be a little lower.

62,3Mb/s video + 4.2Mb/s audio = 66.5Mb/s which is 66.5mbps

That is a 4k/Atmos stream.

 

For some reason my devices cannot stream this without buffering and the entire house has Cat8 1gbps connections, my server has 2x 1gbps connections with LACP so it shouldn't be a problem.

To make a valid comparison, can u find out what files you can (not) play via:  

link hidden, please login to view
?

I am downloading  all h264 files between 80 mbps and 200 mbps now.

 

Link to post
Share on other sites
  • 0
On 9/11/2019 at 4:39 PM, MisterTB said:

To make a valid comparison, can u find out what files you can (not) play via:  

link hidden, please login to view
?

I am downloading  all h264 files between 80 mbps and 200 mbps now.

 

I can play 120mbps 4k perfectly fine. Without stuttering. Higher bitrates will cause buffering every x seconds

 

Link to post
Share on other sites
  • 0
16 minutes ago, Steffenmand said:

Doesnt work on my 65b7 😞

 

it lights up but no connection 😞

 

bought the one linked to from cablematters 

 

Says a  unknown device was connected and it light up, but no internet when wifi and cable is turned for

It is in the 3.0 slot 

anything special i should do?

I had to plug in and out several times, waited for it to install (no message). Also try turning tv off and on a few times. If the lights start blinking there is communication...

Link to post
Share on other sites
  • 0
5 minutes ago, MisterTB said:

I had to plug in and out several times, waited for it to install (no message). Also try turning tv off and on a few times. If the lights start blinking there is communication...

I only have a light in the small blue led. Are you using the 3.0 slot?

So you have to do that every time ? Or does it just work after that first time ?

Link to post
Share on other sites
  • 0
1 hour ago, Steffenmand said:

I only have a light in the small blue led. Are you using the 3.0 slot?

So you have to do that every time ? Or does it just work after that first time ?

Hrm... Worked perfectly for me first time...   You're sure it was this guy:

link hidden, please login to view

?

I have a 65e7, which should be identical to your 65b7 in this regard.

Link to post
Share on other sites
  • 0
2 minutes ago, Metasyntactic said:

Hrm... Worked perfectly for me first time...   You're sure it was this guy:

link hidden, please login to view

?

I have a 65e7, which should be identical to your 65b7 in this regard.

Yep its the 202013-BLK... it seems it might not get enough power or something. I have no lights in it besides the blue led. When i turn on the tv the network leds light up for a split second and then goes to nothing..  tried getting it in and out 100 times.

Plugged into the 3.0 slot

15683203522833729273670059761257.jpg

Link to post
Share on other sites
  • 0
29 minutes ago, Steffenmand said:

Yep its the 202013-BLK... it seems it might not get enough power or something. I have no lights in it besides the blue led. When i turn on the tv the network leds light up for a split second and then goes to nothing..  tried getting it in and out 100 times.

Plugged into the 3.0 slot

15683203522833729273670059761257.jpg

The 127th time worked! And it works every time now!

Super weird!

Better and more stable speeds now 🙂

 

Link to post
Share on other sites
  • 0
On 7/15/2019 at 12:30 PM, sliyk said:

Eureka it works!

I got exactly the same one, the Cable matters plug, initially I tested it wth my usb 2.0 dongle which failed (as in my post above) then I got the usb 3.0 dongle and it works like a charm! you can also connect via wifi for the other tv features to continue to work as well. This a massive fix for the TV!

How can usb ethernet be used for streaming and wifi for the rest?

Link to post
Share on other sites
  • 0

first of all, thanks for finding compatible adapter for lg tv. i bought cable matters for my 55uh850v and it works perfect.

but i have a problem. i am using 3.0 port for now and sometimes tv's smartshare app doesnt show my pc as a dlna server. i have to click refresh button on top right and close the app then reopen it. sometimes i have to repeat it 2 or 3 times, then it works.

also i want to ask something. how you guys measure your lan speed on tv? is there any application for turning my pc as a server then using tv's web browser to connect to my pc and doing a lan speed test?

Link to post
Share on other sites
  • 0

Hi

I also confirm Cable mater ver work on LG OLED65C8PLA

Question for You

Which software You ae using on your server and tv

I have some problem with 4k content. Sometimes when is more than 8 languages i cant chose the right one. via kodi i can play all audio sources . How can i Bypass my problem or

Can I use another player on my LG ?

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Similar Topics

    • By majorusa
      Please post here firmware number for your WebOS set including your country or the country where you downloaded the firmware and the model of your tv set:
      - 3.23.24 - Romania- 47LB730v
      - 3.23.34 - Romania -47LB730v - 21.08.2014 by USB
      - 4.30.09 - Romania - 47LB730v - 29.08.2014 - OTA
    • By pacslg
      I would like that WebOS firmware the ability have to reinstall the firmwares in case do to electrical failure's the firmware gets corrupted 
    • By Will M
      For the past few years I have been using a 2nd generation Apple TV to watch YouTube videos on my LG Smart TV, however as of today Apple have disabled their YouTube app for this particular device.
      I presumed I would be able to use a YouTube app on my TV to continue watching videos in this way, after all has anyone ever heard of a Smart TV without a YouTube app? Since most new TVs are smart TVs these days most people I know have one and they all have the capability to play YouTube videos, usually you don't even have to download the app as it is one of the ones that comes pre-installed.
      However I cannot find a YouTube app in the LG content store. I've not really tried to install new apps on my TV since getting it so I don't know if I'm looking in the right place, or it is one of those things like with smartphones where there are multiple places you can go and download apps from.
      Bizarrely though, despite there being no YouTube app, there is a YouTube kids app, so it's not like LG have never heard of YouTube or anything, they just don't seem to have realised that people other than kids watch videos on it.
    • By syldev
      Hi
      i am owning a LG-LB670V.
      The TV started to power on only sometimes but is now not powering on at all.
      Once i plug the power cable the front red led is blinking 8 times (the pauses between the blink is not always the same).
      Is anything i can verify/do myself before bringing it to a repair shop ?
      Rm: i tried already with another power socket and by pluggin it directly to it.
      tx!
      Regards
      Syldev
    • By abdul80709
      I got LG Smart TV  has few problem once does not turn on WIFI function.
      The TV turn off again again to free the app memory I tried every solution was available  online but no success
      stressful and regret the purchased of LG TV
      Abdul
      Leeds
      UK
       





×
×
  • Create New...