Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    Register now to gain access to our webOS user support forum. Once registered and logged in, you will be able to post a user to user support request topic to this site or reply to existing topics posted by other users. You can also take part in our other webOS user forums. You'll be able to customize your profile, receive reputation points, while also communicating with other members via your own private inbox, plus much more!

  • 0
havox

HDMI video + A/V in audio

Question

I have connected my PC using a HDMI cable from my PC video cards HDMI out to TV HDMI in.

I would also love to get the sound to TV internal speaker and this has been quite the challenge for me. I connected sound cards RC jacks to TVs A/V in yellow jack at the back, and now I can either choose HDMI and get picture, or AV and get sound, but not both.

Opening Device Connector and choosing connect PC only allows picking HDMI as source.

There is some kind of multi-view program where I can choose HDMI and AV but as soon as I click HDMI full screen button the sound disappears.

Tried HDMI1 and HDMI2(ARC), no difference.

Tried getting latest software update, no changes.

Tried calling local LG service number, they weren't very helpful.

Surely I'm overlooking something simple? There has to be a way to turn the sound from A/V in jack on?

 

TV: OLED55C6V

Software: 03.15.10

webOS TV version: 3.1.2-114 (dreadlocks-denali)

Share this post


Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

I have connected my PC using a HDMI cable from my PC video cards HDMI out to TV HDMI in.

I would also love to get the sound to TV internal speaker and this has been quite the challenge for me. I connected sound cards RC jacks to TVs A/V in yellow jack at the back, and now I can either choose HDMI and get picture, or AV and get sound, but not both.

Opening Device Connector and choosing connect PC only allows picking HDMI as source.

There is some kind of multi-view program where I can choose HDMI and AV but as soon as I click HDMI full screen button the sound disappears.

Tried HDMI1 and HDMI2(ARC), no difference.

Tried getting latest software update, no changes.

Tried calling local LG service number, they weren't very helpful.

Surely I'm overlooking something simple? There has to be a way to turn the sound from A/V in jack on?

 

TV: OLED55C6V

Software: 03.15.10

webOS TV version: 3.1.2-114 (dreadlocks-denali)

Forget the AV cable. The sound is already transferred via HDMI - you need to change your audio output on your computer to HDMI. Right click on your volume icon the left click the Play Back devices and there you see the option to change to HDMI audio instead of speakers.

Share this post


Link to post
Share on other sites


  • 0

I was hoping to use the dedicated sound card with AV cable which should have a better sound quality, but that is better than no sound at all, thanks!

 

Another question, has anyone run into brightness being reduced automatically? Doesn't happen with fast changing images like gaming or watching movies, occurs every time when image doesn't change much like browsing internet forums. Very insidious, because the change is so gradual and slow you don't notice it until 10 minutes later you go - crap, I can't see the text any more! Reverts to normal brightness on a fast screen change, say alt-tabbing to another window with big pictures.

Picture mode standard (User). Eco mode is off. Energy saving off. Eye comfort mode off. Black level low. Motion eye care off. Dynamic contrast/color off and greyed out. Gamma medium. OLED LIGHT 0. Brightness 50. (Weird, both settings seem to do the same thing, adjusts brightness)

I went over every picture setting a few times and for all that seem to fiddle with brightness turned them off but it still happens.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I was hoping to use the dedicated sound card with AV cable which should have a better sound quality, but that is better than no sound at all, thanks!

 

Another question, has anyone run into brightness being reduced automatically? Doesn't happen with fast changing images like gaming or watching movies, occurs every time when image doesn't change much like browsing internet forums. Very insidious, because the change is so gradual and slow you don't notice it until 10 minutes later you go - crap, I can't see the text any more! Reverts to normal brightness on a fast screen change, say alt-tabbing to another window with big pictures.

Picture mode standard (User). Eco mode is off. Energy saving off. Eye comfort mode off. Black level low. Motion eye care off. Dynamic contrast/color off and greyed out. Gamma medium. OLED LIGHT 0. Brightness 50. (Weird, both settings seem to do the same thing, adjusts brightness)

I went over every picture setting a few times and for all that seem to fiddle with brightness turned them off but it still happens.

I think the HDMI sound output is digital over the cable to TV so the sound quality will depend on the TV end.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

the sound quality will depend on the TV end.

The sound quality on 55C6 is ATROCIOUS. Quite the jarring contrast between the best picture I've ever seen and the worst sound, I'm not audophile but even my mobile phone sounds better than that. Ended up attaching really cheap speakers to the sound card, even that sounds better. LG really cut corners on the "budget" model sound system this year, and I use the word budget here very loosely, what with the 3000EUR price tag and all :)

 

Meanwhile, whenever I'm not gaming/watching movies, every half hour I have to grab the "magic remote" and fiddle with buttons to get my brightness back. 15 years ago I bought a dumb TV very cheap, could just plug it in and it worked. But this thing has a cutesy animated bird cursor, that totally makes the quad core processor inside the TV worth it. Good job LG, I'm so happy to save on electricity after spending that much on a new OLED *grumble grumble* *old man rantings*

 

Update: After several days on the phone with local LG support, I have been told this 'feature' exists for TV protection and cannot be adjusted, looks like I'm out of luck on that one. Next step will be trying to e-mail LG and hope for a software update.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Forum Topics

    • Question: LG Sound sync compatible headsets

      Hi,    I've just bough LG HBS-730 bluetooth headset with the hope that I can connect it to my LG TV LB650V via LG Sound Sync (wireless).   However the TV does not recognise the bluetooth headset and doesn't show up in the list of available devices.   Can anyone confirm of please let me know if this is possible ?   Thanks, Optimus

      By ss332, in LG webOS Smart TV Questions

      • Awaiting best answer
      • 0 votes
      • 13 answers
    • Magic Remote support for controlling Definitive Technology Studio W sound bar

      The Magic Remote has universal remote control support for a number of different sound bar brands, but not for Definitive Technology and their W Studio sound bar model.  I would like to see this support added.  It would also be nice if the interface allowed manually setting the remote control codes for various functions, in the case where corresponding devices are not listed.

      By slewis7, in LG webOS Wish List

      • 3 replies
      • 3,176 views
    • Question: Point and click to play video for youtube app not working

      I have purchased lg smart TV having webos in month of may. After updating YouTube app last week , selecting video with magic remote pointer and play video is stopped . I have to use navigation key to select video and play .  Please look into to it

      By Shekhar Rajepandhare, in LG webOS Smart TV App Questions

      • Awaiting best answer
        
      • 0 votes
      • 0 answers
    • Question: No Sound from HDMI Input

      I have a LG OLED55C7T TV, with the latest software. I replaced my Topfield 2400 PVR (1080P) with a Beyonwiz U4 (2160P) on HDMI 1.  I get picture but could not get any sound to the TV via HDMI.  I tried both SD and HD channels. All show video, but no audio. I checked all volume and mute setting on the TV and on the Beyonwiz. I checked the TV firmware is the latest available release. I tried all of the HDMI inputs and 3 different HDMI cables with no luck. I tried other devices in these TV HDMI inputs and all worked properly (i.e. had sound). I re-flashed the U4 Firmware and went through the setup again. Still no change. I tried setting the TV to factory defaults and setting it up again, but still no sound. I connected an optical cable from the S/PDIF output to my amplifier and sound works. I tried plugging the U4 into another TV via HDMI and it works properly - both video and sound. But the combination of the U4 and the LG TV does not work. So, I'm convinced that its software or a setting on either device that is mismatched. The LG work perfectly with all other HDMI devices that I connected to it (BlueRay Player, Topfield PVR, Nexus Player, Canon 5dMk4 Camera) but I can't get it work with the Beyonwiz U4.  The U4 works fine via HDMI to another TV.  So why won't they work together?  What settings should I try changing?

      By GJC, in LG webOS Smart TV Questions

      • Awaiting best answer
      • 0 votes
      • 0 answers
    • Question: LG UHD TV digital sound out popping noise problem

      Dear Readers,

      I've a strange issue that I've been struggling for a week. I bought an LG43UJ634V UHD TV and an LG LHB645N Home Theater in a Box system.
      I use HDMI ARC to connect the audio from the TV to receiver. LG has an option to chose between PCM or Auto at the Digital output settings.

      If I use the PCM option everything sounds great, but I don't have 5.1, only 2.1.
      And here comes the problem. When I choose Auto, 5.1 is on, sounds great but I have occasional popping noise (like when play something on an old LP player) it happens random, but for example during a film, it is very annoying. It happens with YouTube, Netflix, DLNA streaming, external devices, so the content doesn't matter. I think I've tried everything. I tested it with different HDMI cables, optical cable, but still have the problem. I tested it with a sound bar as well, the problem is the same.
      When I play content from the receiver, there is no problem, the sound is wonderful, no popping. Also, the TVs speakers are okay.

      I don't think it is a hardware issue, because the TV's sound is OK, the home theater's sound is OK, the problem only happens when I want to use the digital output of the TV (either HDMI ARC or Optical) with auto setting.
      I called LG as well, the rep. said the she will pass this info to the technical team.

      Do you have any idea, that it can be solved, or I need to wait for a software update?

      By Krash01, in LG webOS Smart TV Questions

      • Awaiting best answer
        
      • 1 vote
      • 22 answers


×